Paulownia – caracteristici si utilitate

Paulownia este cunoscut si sub numele de “Copacul Pasarii Pheonix” si isi desemneaza cu mandrie numele de plana perena, deoarece chiar daca este taiat de la nivelul solului, un nou lastar va creste si va imbraca tulpina taiata. Dupa aceasta potare, noul lastar va creste mult mai repede, mai inalt si mai drept decat cel din primele 6 luni de la plantare. Acest fapt se datoreaza in special inradacinarii foarte bune. Radacina copacului Paulownia creste pana la 9m adancime si la unele specii chiar si pana la 12 m, avand astfel putere foarte mare de crestere a tulpinei dupa fiecare potare.

Arborele Printesei este un copac de o esenta tare, cu o tulpina frumoasa, fara noduri si dreapta. Daca este plantat corect si ingrijit bine, cFrunze_de_Paulownia@bioresursaopacul va oferi un castig foarte mare atunci cand va fi valorificat atat pentru biomasa cat si pentru cherestea. Poate ajunge la o inaltime de 20m in decursul a 3 ani de zile daca este plantat in conditii corecte, iar daca este ajutat inca de la stadiul se samanta cu fertilizatori, ulterior cu tratamente foliare, plantati corect intr-un teren fertil, bine arat la aproximativ 40 cm adancime, discuit, ajutati cu ingrasamant natural si copiliti la timp, copaceii Paulownia pot ajunge si la 25m in aceeasi perioada.

Frunzele de Paulownia pot depasi cu usurinta 70cm in diametru, asadar absoarbe o cantitate destul de mare de dioxid de carbon, eliberand in acelasi timp in natura un volum de oxigen foarte important.Daca e sa vorbim in cifre, Paulownia absoarbe intr-un an de zile o cantitate de 1200 de tone de CO2 pe hectar, echivaland cu poluarea care o face un autoturism pentru 100.000 km parcursi.

Insa frunzele arborelui decorativ nu au doar aceasta utilitate, ele fiind folosite si in prepararea furajelor pentru frunze_paulownia_pentru_furaje@bioresursaanimale, deoarece contin aproximativ 20% proteine, iar proprietatile frunzei se aseman cu proprietatile lucernei. frunzele mai sunt utilizate si in industria farmaceutica, proprietatile acesteia fiind foarte benefice pentru ficat, rinichi, vezica biliare si regenerarea plamanilor prin detoxificarea acestora. Datorita marimii frunzelor, copacii paulownia sunt utilizati si in parcuri ca arbori ornamentali, in apropierea bancutelor oferind umbra in perioadele secetoase si aride ale verii. Pe langa industria farmaceutica, frunzele de paulownia se folosesc si in industria cosmeticii pentru produse de infrumusetare si diferite creme cutaneice.

O alta caractaristica importanta si benefica ce o are “Copacul Printesei” este folosirea florilor in industria Albine_flori_paulownia@bioresursacosmeticii pentru parfumuri, aroma acestora fiind de vanilie sau de migdale in functie de soi, datorita continutului ridicat de heliotropina. Frumusetea florilor cat si aroma lor sunt incomparabile. Albinele adora florile de paulownia producand o miere cu un gust remarcabil. Paulownia este o planta melifera iar dintr-un hectar albinele produc intre 700-1000kg de miere de cea mai buna calitate. Mierea din paulownia este usoara, limpede, foarte luminoasa si aromata, prin culoare si consistenta se poate compara cu cea de salcam avand calitati medicinale si fiind folosita in rezolvarea problemelor legate de ficat, vezica biliara, bronsite si alte boli respiratorii.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *