capsule cu seminte Paulownia

Pentru incepatori poate fi o adevarata bataie de cap punerea semintelor de Paulownia la germinat si de aceea o sa prezentam cat mai detaliat metodele prin care semintele prind viata si trec de la samanta la rasad.capsule cu seminte Paulownia

Semintele de Paulownia cresc in capsule, acestea sunt de fapt fructele copacului minune. Perioada cea mai prielnica de culegere a semintelor este toamna si pentru o buna germinare incepand cu luna ianuarie acestea trebuie pastrate la o temperatura de 4 grade C sau la un loc racoros, fara lumina si puse in hartie, nu in pungulite de plastic deoarece se poate forma condens. Daca se pastreaza la lumina sau la razele solare, acestea se vor usca, iar germinarea va fi imposibila. Rata cea mai buna de germinare o au semintele culese toamna care au aproximativ 4-5 luni de zile de la cules, insa ele pot germina chiar si dupa 3 ani de zile daca sunt pastrate in conditiile mentionate mai sus.

Exista doua tipuri de germinare. In ciuda faptului ca unii o ignora pe una sau pe cealalta, ambele dau randament deoarece alti factori produc germinarea, nu neaparat metoda in sine. Astfel avem:

Metoda I – punerea semintelor intr-un vas, o caserola cu apa in care se dilueaza seminte paulowniasolutie fertilizatoare ATONIK, dupa care se foloseste ca si capac folie subtire (tip sandwich) pentru a se crea efectul de sera. Avand o temperatura constanta de 24-25 grade celsius si lumina cel putin 16 ore pe zi, semintele vor germina in decurs de 10-14 zile.

Metoda II – presaratul semintelor pe substrat de turba (maxim 5 cm grosime), dar seminte de paulowniafara a se acoperi cu nimic. Se pulverizeaza cu un aparat de pulverizat apa Vermorel in care se dilueaza 1ml solutie ATONIK la 1L apa. Recomandam apa de la topirea zapezii pe anotimpul friguros (incalzita la temperatura camerei (16-18 grade C) sau apa fiarta si racita pe timpul verii pentru a elimina clorul din apa. Semintele in aceasta metoda germineaza intre 14-18 zile, daca este asigurata umiditatea substratului de pamant pe care s-au presarat

In ambele cazuri, recomandam lumina solara, deoarece Paulownia este mare devoratoare de lumina, iar daca nu o are suficient, germinatul poate intarzia.

Cand se opteaza pentru germinarea semintelor de Paulownia pe substrat de turba sau cand este momentul repicarii in alveole individuale este recomandat sa aveti un sol cu un pH cuprins intre 5,5 si 7.

Umiditatea solului se mentine prin pulverizare de 2 – 3 ori / zi folosindu-se solutii pentru germinat.Puterea de germinare este intre 88% si 95% in conditiile in care se respecta lumina, umiditatea, caldura si ph solului. In caz contrar germinarea este mai lenta.

Necesar pentru semanare

– tavite alveolare pt seminte 104
– solutie pt germinat
– pamant cu turba
– pompita pt pulverizat
– neon 18 w in cazul in care nu puteti oferi lumina solara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *