Rasaduri Paulownia

A doua faza foarte importanta in dezvoltarea copaceilor Paulownia este repicarea rasadurilor in alveole cu celule mai adanci pentru a-si putea dezvolta radacinile si implicit cresterea tulpinii si a frunzelor in conditii foarte bune.rasad-pawlonia

Dupa aproximativ 3-4 saptamani de la punerea semintelor la germinat si respectand in totalitate conditiile cresterii, semintele vor ajunge la stadiul de rasad ce trebuie repicat masurand in functie de buna crestere a lor intre 1cm si 4cm avand 2 sau chiar 4 frunzulite.

repicarea paulowniaSe vor repica cu mare atentie punandu-se individual in alveolele din tavite sau in ghivece particulare. Dupa asezarea lor in ghivece se taseaza bine pamantul pe langa tulpina pentru a nu lasa aerul sa intre la radacina. Apoi se uda foarte bine de 3-4 ori pe zi, mentinandu-se o umiditate constanta.

Dupa repicare plantele se vor aseza la lumina solara sau la o lumina conventionala (un neon cu lumina alba) aproximativ 15-16 ore pe zi.

Dupa o perioada de aproximativ 6 saptamani in care se respecta procedura cresterii: 20150803_204122umiditate, lumina, caldura, fertilizare – tavitele alveolare sau ghivecele in care au fost repicate plantutele se scot afara si se lasa timp de 2 saptamani pentru aclimatizare.

Procesul de aclimatizare implica cresterea imunitatii naturale a plantutelor inaintea infiintarii plantatiei pe terenul agricol sau in gradini. In aceasta perioada este bine ca plantutele sa treaca prin anumite stari si fenomene ale naturii (vant, ploaie, caldura mare, ceata, intuneric, anumiti germeni din mediul inconjurator etc).

Dupa procesul de aclimatizare, rasadurile de Paulownia sunt pregatite de plantare in diferite gradini pentru amenajari sau chiar pe terenuri agricole unde vor avea nevoie de un sistem de irigatie in primul an de la plantare.

Pentru a stimula cresterea in inaltime si a grabi procesul de lemnificare a arborilor  20150623_201556Paulownia, acestia se curata de frunze si lastari de jos in sus si se lasa doar coronamentul care va forma pe viitor copacul. Acesta va creste drept si inalt intr-un timp foarte scurt. Momentul maturizarii lui il da culoarea frunzelor care din verzui deschis spre galbui tinde spre acel verde inchis. In acelasi timp frunzele cu codita lor cat si tulpina isi dezvolta un sistem propriu de aparare producand un puf pe ele (vezi poza din dreapta).

Paulownia se poate planta in camp, pe terenuri agricole de mare intindere, folosindu-se folie Mulch si sistem de irigatie. Cu aceste avantaje oferite, plantatia de Paulownia ofera cel mai mare randament per hectar.

Plantatie de Paulownia cu folie Mulch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *