Avantajele_unei_plantatii_de_Paulownia

Avantajele unei plantatii de Paulownia

Încă de acum 2000 de ani, pe teritoriul continentului asiatic, Paulownia a fost considerat o planta energetica fiind de mare folos în gospodarii ca lemn de foc. În zilele noastre utilitatea “aluminiului din lemn” asa cum mai este denumit, ia forme diverse. Iată mai jos avantajele unei plantatii de Paulownia:

Avantajele_unei_plantatii_de_Paulownia

Avantajele unei plantatii de Paulownia

– fiind utilizat ca biomasa sub forma de peleți sau brichete,
– fiind folosit în construcții sub forma de cherestea de tip A (de cea mai buna calitate),
– fiind utilizat de tâmplari meșteșugari pentru crearea jucăriilor din lemn (trenulețe, statuete, totemuri),
– pentru crearea porților maramureșene atât de controversate în țară dar și în străinătate,
– pentru  construcția de ambarcațiuni și yacht-uri de lux, avioane ușoare și planoare, tapiseria interioara a rulotelor;
– pentru ornamente de înaltă calitate în industria automobilelor,
– pentru construcții de case, cabane, sure, garduri din lemn, șindrilă pentru acoperișuri, tonete de prezentare și vânzare de produse,
– folosit pentru industria mobilierului de lux
– utilizat în industria muzicala pentru viori, chitare, fluiere și alte instrumente muzicale

Datorita lemnului frumos, curat, neted și fără noduri, Paulownia este rezistent la contorsionare având o creștere dreapta, este rezistent la contracție, nu se despica după bunul sau plac ca alți arbori, în general este rezistent la deformări.

Printre avantajele unei plantatii de Paulownia, numit și “Copacului Păsării Phoenix” mai enumerăm faptul ca este crescut pentru sursa sa durabila de bio-combustibil – fiind un pas extrem de necesar pentru era noastră, către care se fac multe cercetări de soluții alternative de bio-energie. Datorită apelativului câștigat pe merit, sistemele existente ale rădăcinii se regenerează foarte rapid dând naștere unui lăstar ce va îmbrăca tulpina potată la un anumit ciclu de recoltare. Având în vedere acest lucru, se pot obține cantități importante de lemn, dacă se recoltează intre minim 3 și maxim 5 cicluri de creștere a arborilor fără a fi nevoie de replantare. Rădăcinile sale pivotante și adânci permit, de asemenea îmbunatățirea calității solului și menținerea sistemelor subterane de apa.

Calitățile esențiale ale copacului se regăsesc în faptul ca este singurul copac cu cea mai rapida creștere din lume și este o afacere foarte bună mai ales pe plan local acoperind nevoile uzuale de lemn, dar și o afacere la nivel international cu un succes precis.O alta calitate a lemnului de Paulownia este prelucrabilitatea datorită lemnului neted fără măduvă, iar proprietățile sale de granulație fină fac din lemnul de Paulownia un foarte bun izolant.
Paulownia este de 2 ori mai ușor decât stejarul, de 2 ori mai rezistent la foc decât fagul, lemnul sau având un grad foarte scăzut de umiditate, putându-se usca natural intre 45-60 de zile, bineînțeles după taiere. Așadar, avantajele unei plantatii de Paulownia sunt multiple.

Sustenabilitate

Prețul lemnului nu a scăzut niciodată, ba dimpotrivă, datorita despăduririlor masive din țara noastră, lemnul a avut mereu o tendință de creștere deoarece era din ce în ce mai putin de exploatat, ne-efectuându-se la timp împăduriri.
Lemnul de Paulownia o putere calorica foarte mare, arzând pana la 3680 KJ, iar ca echivalenta 2 kg de Paulownia este în egala măsură cu arderea unui litru de motorina.

Avantajele unei plantatii de Paulownia, atrag după sine o mulțime de investitori atât românii cât și străini care vor să dezvolte această afacere pe termen cât mai lung, având posibilitatea să o lase moștenire și copiilor sau nepoților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *